
לאחרונה פנתה אליי לקוחה לאחר ששכרה דירה בקומת קרקע בתל-אביב ושילמה לבקשת המשכיר חלק מדמי השכירות מראש, הפקידה בידיו צ'קים לשנה קדימה וכן שילמה סכום נוסף עבור שיפוץ הדירה מטעם המשכיר, כחלק מהתנאים המסחריים של הסכם השכירות. לאחר שבועיים שהתגוררה בדירה ולפני שהמשכיר סיים את עבודות השיפוץ הנדרשות, הדירה שנמצאת כאמור בקומת הקרקע, הוצפה לגמרי בביוב. כשהלקוחה ניסתה להשיג את המשכיר בטלפון – זה התחמק ממנה, סינן אותה באופן קבוע וכשכבר ענה לה – טען שהוא מבחינתו סיים את המחויבויות שלו כלפיה ושאם היא רוצה – היא מוזמנת לצאת מהדירה בידיעה שהסכם השכירות תקף ושלא תראה חזרה את הכספים שהפקידה בידיו.
מבדיקה קצרה שערכתי עבורה בעניין הנכס, התברר שאותה "דירה בקומת הקרקע" היא בכלל חנות שחילקו אותה כדי שתשמש למגורים, וכי אותו "משכיר" הוא בכלל מתחזה שפרץ אל החנות, הציג אותה לשוכרים פוטנציאליים, חתם מול הלקוחה על הסכם שכירות, גבה כספים ונעלם. מספר תעודת הזהות של אותו מתחזה היה מפוברק ולא היה ללקוחה מושג איך להגיע לבעלים האמיתיים של הנכס או מה לעשות הלאה.
**אז איך לא מגיעים למצב כזה?**
מאוד פשוט – בכל פעם שאתם מתנהלים מול משכיר או מוכר של דירה, מומלץ שתנפיקו דו"ח בעלות של 15 ₪ ממשרד המשפטים שנקרא "נסח טאבו מלשכת רישום המקרקעין". אותו דו"ח שמונפק ונשלח אליכם במייל תוך מספר דקות – מפרט בדיוק את כל הזכויות בנכס הספציפי לגביו אתם מבקשים לבצע עסקה במקרקעין, בין אם שכירות או רכישה של נכס. הדו"ח גם יפרט אם יש דברים נוספים שכדאי שתדעו לפני ביצוע עסקה במקרקעין, כמו האם המשכיר/המוכר בהליכי גירושי והתיק מתנהל בבית המשפט? האם הוא נמצא בהליכי פשיטת רגל ויש סכנה שהדירה תימכר/תשועבד? האם קיימות זכויות לטובת אדם אחר בדירה? הנסח לרוב מציין הכל, ובכך קל להימנע מתקלות כמו המקרה שבנדון.
לנוחותכם, מצורף לינק לאתר משרד המשפטים לצורך הנפקת נסח טאבו בעלות של 15 ש"ח בלבד.
משה עסיס, עו"ד